Həkim-terapevt: Gün ərzində hər kəsin öz ovcunun içi tutduğu qədər meyvə qəbul etməsi məsləhətdir
26.04.2021 17:10

Yaz ayları gələndə insan orqanizmi bəzən fəsil dəyişikliyinə öyrənə bilmir. Belə olanda orqanizmdə halsızlıq, yorğunluq və avitaminoz kimi müəyyən dəyişikliklər müşahidə olunur. Bu zaman meyvələrlə qidalanmağa üstünlük vermək ən yaxşı çıxış yoludur. Meyvələr qida rasionumuzun əsas hissəsidir. Onların tərkibində çox sadə mikroelementlər və vitaminlər var. Ona görə də həkimlər meyvələri həmişə qida rasionuna daxil etməyi məsləhət görürlər.

 

Həkimlər yaz aylarında immuniteti dəstəkləmək və avitaminozdan əziyyət çəkməmək üçün yeyilməsi lazım olan meyvələr barədə məlumat veriblər. Məsələn, B6, K və S vitaminləri ilə zəngin olan nar immuniteti gücləndirir, mərkəzi sinir sisteminin işini, qanı normalaşdırır. Banan S, K və A vitaminləri və maqneziumla zəngindir. Onlar maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, bədəndəki şlak və mayeni xaric edir, qandakı xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, immuniteti bərpa edir, əsəbləri sakitləşdirir. Buna görə də bir çox idmançılar, xüsusən də tennisçilər yarışdan qabaq və sonra banan yeyirlər.

 

Aztibb.az xəbər verir ki, Bakıdakı 20 nömrəli poliklinikanın həkim-terapevti Solmaz Musayeva deyib: “Yaz fəslində istifadə edilən meyvələr, daha çox alma, avokado, banan, eyni zamanda, yaz mövsümündə təbii formada yetişən çiyələk, gilas, alça və limonun çox böyük faydası var. Meyvələr vasitəsilə A, S və K vitaminləri qəbul edilir. K vitamini daha çox bananda olur, A vitamini çiyələk və giləmeyvələrin bir çoxunda var.

 

Banan yeməklə kökəlməkdən ehtiyat edənlər müəyyən normanı keçməməyə çalışmalıdırlar. Məsələn, gün ərzində bir banan yeməyin heç bir ziyanı yoxdur. Bundan başqa mütəxəssislər yaz-yay aylarında daha çox giləmeyvələrə üstünlük verməyi məsləhət görürlər. Bunun səbəbi giləmeyvələrin daha az kalorili olmasıdır.

 

Həkim-terapevtin dediyinə görə, gün ərzində hər kəs öz ovcunun içi tutduğu qədər meyvə qəbul etməsi məsləhətdir: “Axşam gec saatlarda meyvə qəbulu məsləhət deyil. Xüsusilə günün birinci yarısı, səhər və günorta yeməyi arası qəlyanaltı zamanı ondan istifadə etmək olar. Çəkisi artıq olanların, şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlərin turş meyvələrə üstünlük verməsi daha yaxşıdır. Əncir, tut, üzümün tərkibində şəkərin miqdarı daha çoxdur, onlar meyvə olsalar da, tərkibində təbii şəkər var. Şəkərin isə normadan artıq qəbulu sağlamlıq problemi olanlar üçün zərərli ola bilər”.

ÇOX OXUNANLAR
 Gənc həkim Samux Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında işə başlayıb   
 Xalq yazıçısı Çingiz Abdullayev Mərkəzi Gömrük Hospitaldan evə buraxılıb
Tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yazgül Abdıyevanı 50 illik yubileyi münasibətilə təbrik edirik!
Autizmdən əziyyət çəkən uşaqlar üçün təmənnasız müayinə və müalicə prosedurları həyata keçirilir - AKSİYA
 6 yaşlı pasiyent üzərində cərrahi əməliyyat uğurla icra edilib   
İcbari Tibbi Sığorta üzrə Dövlət Agentliyi İctimaiyyətlə əlaqələr şöbəsinə işçi axtarılır
 Naftalanda “Zirvələrə yüksələn zərif insan ömrü” adlı tədbir keçirilib   
Kardioloq Fikrət Sadıqzadə ürək çatışmazlığından vəfat edib  
Gözlərə nur bəxş edən fədakar həkim
 TƏBİB Daxili nəzarət və monitorinq departamentinin Monitorinq şöbəsinə işçi axtarır   
 Sumqayıt Tibb Mərkəzini seçən həkimlərin sayı artır   
 Ümumdünya Hemofiliya Günü ilə əlaqədar Dövlət Tibbi-Sosial Ekspertiza və Reabilitasiya Agentliyində qanvermə aksiyası keçirilib   
Dünya liderlərini bir araya gətirən