Qida udmaqda çətinlik çəkənlər üçün 3D printerlə yemək istehsal edilib. TÜBİTAK layihəsi
10.12.2021 12:58
Ankara Universitetində udma problemi (disfagiya) olan insanlar üçün 3D qida printerlərindən istifadə edilməklə funksional qida istehsal edilib.
 
Bu texnologiya sayəsində insanların “ağıllı ev” sistemini işə salaraq yeməklərini evdə istehsal etmələri nəzərdə tutulur.
 
Aztibb.az xəbər verir ki, Ankara Universitetindən verilən açıqlamada bu işin "TÜBİTAK 1001 Proqramı" çərçivəsində dəstəkləndiyi bildirilib.
 
Qeyd olunub ki, qida printerləri kompüter dəstəkli bir proqramla işlədikləri üçün qeyri-təbii süni məhsul kimi düşünülə bilər. Lakin bu belə deyil. İstehsalda insanların gündəlik həyatlarında faydalandığı çox təbii məhsullardan istifadə edilir.
 
Məhsulların təhlükəsiz, bioaktiv birləşmələrlə zəngin, yüksək protein tərkibinə malik olduğu bildirlir.
 
ÇOX OXUNANLAR
Mərkəzi Klinikada 1 günlük, çəkisi 2800 qr olan körpə üzərində ağır əməliyyat icra edilib
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
Səhiyyə naziri elektron reseptlə bağlı əhaliyə çağırış edib  
 Almaniyadan dəvət olunmuş ortoped-travmatoloq Diaqnoz Tibb Mərkəzində pasiyentləri ödənişsiz qəbul edir   
Ağcabədi Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının kardioloqu - İlqar Quliyev
 Qobustan Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında göz əməliyyatlarının icrasına başlanılıb   
Şəki Şəhər İcra Hakimiyyəti başçısının müavini onkoloji xəstəlikdən vəfat edib
Endokrinoloq mühüm elementi olan “xərçəng əleyhinə” menyu təqdim edib
Hidrogen xərçəng də daxil olmaqla geniş spektrli xəstəlikləri müalicə edə bilər
Mərkəzi Gömrük Hospitalının yüksəkixtisaslı təcili yardım həkimi - Füzuli Abışov
Həyat yoldaşına böyrəyini bağışladı
Azərbaycan-Türkiyə Pediatriya Günləri - Azərbaycan-Türkiyə səhiyyə əlaqələri daim yüksələn xətt üzrə inkişaf edir
“Vaksinasiyaya Dəstək” layihəsi çərçivəsində Şəki şəhər Ailə Sağlamlıq Mərkəzində 70-ə yaxın uşaq peyvənd olunub
Musa Abbasov: “Yenidən transplantasiya əməliyyatlarına başlayacağıq”