Nefroloqdan böyrək daşı olanlar üçün qidalanma MƏSLƏHƏTLƏRİ  
27.10.2021 16:53

Həkim-nefroloq Barat Yusubov sosial şəbəkədə böyrək daşı olanlar üçün qidalanma məsləhətləri paylaşıb.

 

Aztibb.az həmin məsləhətləri təqdim edir:

 

- Çərəz, ispanaq, və kakao istifadəsini azaltmaq lazımdır. Oksalat maddəsi, demək olar ki, hər qidanın tərkibində var. Amma bəzi qidalarda daha çoxdur, buna görə də çərəzi, çay, qəhvə, ispanaq, kakao, çiyələk kimi qidaların qəbulunda diqqətli olun, daha az istifadə etməyə çalışın.

 

- Daşlar proteini sevir, amma həddini aşmadan.

- Heyvan mənşəli protein, kalsium və xüsusilə pomidorda olan oksalat maddəsi böyrəklərin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir. Xüsusilə böyrək daşı olanlar protein qəbuluna diqqət etməlidirlər. Misal olaraq: Bir yemək qəbulu zamanı heyvan mənşəli protein qəbul edirsinizsə (hər hansı ət və ya ət məhsulu), digər yemək qəbulu zamanı lifli qidalara üstünlük verin, əgər səhər çox miqdarda pendir yeyirsinizsə, günorta ət xörəyi yeməyin.

- Böyrəklərinizi su ilə bəsləyin.

Sidik vasitəsi ilə orta hesabda 50 maddə süzülərək orqanizmdən atılır. Kifayət qədər su içildikdə sidiyin miqdarı artır və bu da maddələr mübadiləsinə və süzülmə prosesinə yaxşı təsir edir. Beləliklə, böyrəklərdə kristallaşma azalır, mövcud olan kiçik kristallar orqanizmdən ifraz olunur. Az su içildiyində isə süzülmə miqdarı azalır və daş əmələ gəlməsinə səbəb olan kalsium, oksalat və oxşar maddələr kristallaşmağa başlayır, zaman keçdikcə daşa çevrilir. Böyrəklərinizdə daş əmələ gəlməməsi üçün gündəlik olaraq 2 litrə yaxın su qəbul edin. Amma hər bir insan gündəlik su içərkən sidiyə çıxmağını nəzarətdə saxlamalıdır. Əgər siz 2 litr su içib, gündəlik o suyun bədəndən ifraz olmadığını, şişkinlik yaratdığı hiss edirsinizsə, su miqdarını azaltmalı və həkimə müraciət etməlisiniz. Normal su qəbulu və ifrazatı zamanı sidik iysiz və rəngsiz olmalıdır.