Həkim-diyetoloq Nataliya Kruqlova kişilər və qadınlar üçün gündəlik çörək qəbulu normasını açıqlayıb.
Aztibb.az medikforum.ru-ya istinadla xəbər verir ki, həkim qeyd edib ki, gündəlik rasionda sərt üyüdülmüş undan istehsal edilən çörəyə üstünlük vermək lazımdır.
"Bu məhsul karbohidratlar, qida lifləri, vitamin qrupu və maqnezium mənbəyidir", - deyə həkim bildirib.
O, qeyd edib ki, kişilər üçün çörək qəbulunun gündəlik norması təxminən 150-200 qram, qadın üçün isə təxminən 100-150 qram təşkil edir.
N.Kruqlovanın sözlərinə görə, uşaqlar üçün gün ərzində 50-60 qram çörək yemək kifayətdir.
Diyetoloq maya istifadə edilmədən hazırlanmış çörəklərin daha faydalı olmasına dair fikirləri əsassız hesab edir və bu iddianı marketinq hiylələri ilə bağlayır.
Ağ çörək təmizlənmiş zəngin karbohidrat mənbəyidir, lakin o, diabetlə və ya piylənmə ilə qarşılaşan insanların müntəzəm rasionuna əlavə edilmir. Sutkalıq rasionun ümumi kalorisini nəzərə alsaq sağlam insanlara o zərər yetirmir. Belə məhsul hətta yorğunluq, hipoqlikemiya, beyin fəallığının aşağı düşməsi zamanı faydalı ola bilər.