Çayı gündəlik həyatımızda çox istifadə edirik. Onu dəmləmək düşündüyümüz qədər asan deyil. Araşdırmalar zamanı bəlli olub ki, çayı dəmləməyin də xüsusi qaydası var.
Yanlış dəmlənən çay bir çox xəstəliklərə yol açır. Düzgün dəmlənməyən çayın təkcə dadı pis olmur, həm də sağlamlığa ziyan verir.
Çayı ocaq üstündə uzun müddət saxlamaq onun dadının acı olmasına gətirib çıxarır. Çay dəmləndisə, onu götürmək və heç bir halda yenidən ocaq üstünə qoymamaq lazımdır. Çay içəndə onun acı dadı varsa və ya ağzı büzürsə, deməli ocaq üstündə çox qalıb.
Ocaqda çox saxlanılan çay hansı fəsadları yaradır:
- İlk növbədə mədə xəstəliklərinə gətirib çıxarır. Mədə xorasının yaranma səbəbləri arasında ilk yerdə bu dayanır.
- Çox dəmlənən və isti içilən çay xərçəng riskini çoxaldır. Çox qaynayan dəmi ağ suya tökəndə bakteriyalar çoxalır.
- Tünd çay qaraciyər üçün də ziyandır və bir çox xəstəliklərin yaranmasına gətirib çxıarır.
- Çox qaynayan çay ürəyi zəiflədir, ciddi problemlərin yaranmasına gətirib çıxarır.
- Çayı kiçikölçülü qabda dəmləmək, tez bitirmək, ən əsası isə tünd çaydan uzaq olmaq lazımdır. Bu, dəri rəngini də tündləşdirir.