Sağlam və düzgün qidalanma zamanı gündəlik qəbul edilən duzun miqdarına diqqət yetirilməlidir. Gündəlik duzun normal qəbulu üçün aşağıdakıları nəzərə almaq lazımdır:
-Duz qəbulu və arterial təzyiq arasında bir yaxınlıq var. Belə ki, çox duz qəbulu artıq mayenin qəbuluna və təzyiqin yüksəlməsinə səbəb olur.
- Duzun çox qəbul edilməsi sidiklə kalsiumun xaric olunmasına səbəb olur ki, bu zaman sümüklər zəifləyir.
- Duzun miqdarını azaltmaq üçün dadına baxmadan yeməyə duz əlavə etmək olmaz.
- Həmişə təzə və duza qoyulmamış qidalar qəbul etmək lazımdır.
- Evə alınan duzun keyfiyyətinə nəzarət edilməlidir.
- Süfrəyə duz qoyulmamalıdır.
- Duz əvəzinə bəzi qidalara cəfəri, nanə qurusu, razyana, reyhan kimi dadlandırıcılar qatılsa, orqanizm daha faydalanar və sağlam olar.
- Turşu, ketçap, xardal, soya sousunun tərkibində duz çoxdur. Nə qədər az istifadə edilərsə, bir o qədər faydalıdır. Bu qidalardan uzaq durmaq lazımdır.
- Duzun orqanizmə zərərini azlatmaq üçün bol su, meyvə və tərəvəz qəbul etmək lazımdır.