ABŞ-ın Kaliforniya Universitetindən olan bir qrup elm adamı orqanizmi COVID-19 kimi yoluxucu xəstəliklərdən qorumaqda az yağlı pəhrizin əhəmiyyətli faydalarını ortaya qoyan araşdırma aparıb.
Aztibb.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Scientific Reports” portalında dərc olunub.
Laborator gəmiricilər üzərində aparılmış təcrübələrlə müəyyən edilib ki, yüksək yağlı qidaların istehlakı gen aktivliyində dəyişikliklərə və yoluxucu proseslərlə əlaqəli xüsusi zülalların hüceyrə sintezinin stimullaşdırılmasına səbəb olur. Bu dəyişikliklər infeksiyalara məruz qaldıqda orqanizmin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir.
Araşdırmaya əsasən, elm adamları yağ qəbulunun azaldılmasının uzunmüddətli perspektivdə immunitet sisteminin funksiyasını yaxşılaşdıra biləcəyini təklif ediblər. Bu, öz növbəsində bədənin yoluxucu xəstəliklərə, o cümlədən COVID-19 kimi viral infeksiyalara qarşı daha yaxşı müqavimət göstərməsinə kömək edir.
Bu kəşf sağlam qidalanmanın vacibliyi və onun sağlamlığımıza potensial təsiri, xüsusən də orqanizmi infeksiyalardan qorumaq kontekstində əhəmiyyətlidir. Bununla belə, bu təsirin altında yatan mexanizmləri tam başa düşmək və insanlar üçün optimal pəhriz tövsiyələrini müəyyən etmək üçün əlavə tədqiqatlar və klinik sınaqlar tələb olunur.