Mütəxəssis hansı yağın xolesterolu azaltmağa kömək edəcəyini söyləyib.
Mütəxəssis Vladimir Bessonov sağlam bir pəhrizdə bitki yağlarının olmasının vacibliyini deyib. Ekspert insanların illərdir inandıqları mifləri təkzib edib və bu məhsulun faydalarını sübut edib.
Biologiya elmləri doktoru Vladimir Bessonov bərk yağlardan çox maye yağlar yeməyi məsləhət görüb. Bu vəziyyətdə insan az miqdarda xolesterin qəbul edir.
“Bitki yağında qızardılan zaman kanserogenlərin əmələ gəldiyinə inanmayın. Bunun baş verməsi üçün yağı 240 dərəcə qızdırmaq lazımdır. Bu temperaturda isə yemək sadəcə yanır... Bitki yağının tərkibində müəyyən dərəcədə xolesterolun rəqibi olan fitosterollar var", - deyə ekspert bildirib.
Alim qeyd edib ki, bulanıq yağ qalıqlarından qorxmaq lazım deyil. Bunlar sadəcə xammaldan yağa çevrilmiş günəbaxan tumlarının qalıqlarıdır. Belə olduqda yağı filtrdən keçirin.
Yağda yalnız yağ deyil, çoxlu doymamış yağ turşuları da olur. Bitki yağı xolesterolu artırmır, əksinə onu azaldır. Onun fikrincə, ən sağlam yağı ayırmaq mümkün deyil. Ən yaxşısı, salatları bəzəyərkən müxtəlif növ yağları birləşdirməkdir.
Həm məhsulu böyük qablaşdırmada almamalısınız. Hava ilə təmasda olduqda tez oksidləşir. Bu, hər dəfə şüşə açılanda olur. Yağ soyuducuda saxlanılmalıdır.