Sağlamlığını pozmadan uşaq nə qədər balıq yeməlidir?
19.02.2024 11:35

Dəniz məhsulları pəhrizin vacib hissəsidir. Həkimlər mümkün qədər tez-tez balıq, kalamar və karides yeməyi tövsiyə edirlər.


Aztibb.az “Doctor Piter” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, onlar zülalda, sağlam yağ turşularında (omeqa-3 və omeqa-6) yüksəkdir, mükəmməl həzm olunur və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir.


İstənilən dəniz məhsulları yeməkləri, ilk növbədə, asanlıqla həzm olunan protein mənbəyidir, eyni zamanda karbohidratlar və yağlar azdır. Onlar tiroid bezinin sağlamlığı üçün çox zəruri olan yod, B vitaminləri, həmçinin minerallarla zəngindir. Bütün bu maddələr ferment sistemlərinin düzgün işləməsi üçün lazımdır.


Valideynlərin övladlarını bahalı dəniz məhsulları ilə qidalandırmaq istəyi başa düşüləndir, xüsusən də özləri bunu sevirlərsə. Ancaq uşaqların onları yeməsində israr edə bilməzsiniz. Üstəlik, böyüklərdən fərqli olaraq, uşaqlar yeni, xüsusən də ekzotik məhsullardan son dərəcə ehtiyatlanırlar və çox vaxt sadəcə onları sınamaqdan imtina edirlər.


Uşağa dəniz məhsulları nə vaxt verilə bilər?


Ən ümumi - balıqdan başlayaq. Onun müəyyən növləri 8 aylıq uşaqlara fərdi dözümlülük nəzərə alınmaqla və müəyyən sxem üzrə verilir. Bir pediatr, uşağın bədəninin xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq bu barədə sizə ətraflı məlumat verəcəkdir.


Karides, midye, kalamar kimi ekzotik dəniz məhsulları ilə daha çətindir: immunitet sistemi və qaraciyər kifayət qədər yetkin olduqda, 3 yaşından etibarən vermək daha yaxşıdır. Bir uşağın allergik reaksiyaları varsa, daha sonra, yalnız 5-7 yaşında verilə bilər.


Balıq məhsulları sizə necə zərər verə bilər?


Dəniz məhsullarının əsas təhlükəsi onun parazitlərlə çirklənə bilməsidir. Yayılma baxımından difillobotriaz birinci yerdədir. Yetkinlərdə xəstəlik adətən mədə-bağırsaq traktının zədələnməsi ilə baş verir - ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı və anemiya da tez-tez inkişaf edir. Həm şirin su balıqlarını (turnabalığı, perch, burbot, ruffe, pike perch), həm də çaylarda kürü verən dəniz balıqlarını (Sakit okean qızılbalığı, çəhrayı qızılbalıq, xum qızılbalığı) yeyərək difillobotriaz xəstəliyinə yoluxa bilərsiniz.


Amma yenə də ən təhlükəli balıq çay balığıdır. Onu yeməklə opistorxoz xəstəliyinə yoluxa bilərsiniz.

Səadət Abdullayeva
Müəllifin digər yazıları
ÇOX OXUNANLAR
 Quba Regional Perinatal Mərkəzinin komandası 28-ci həftəsində doğulan körpənin həyatını xilas edib   
Hidrogen xərçəng də daxil olmaqla geniş spektrli xəstəlikləri müalicə edə bilər
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
Ağcabədi Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının kardioloqu - İlqar Quliyev
Endokrinoloq mühüm elementi olan “xərçəng əleyhinə” menyu təqdim edib
Hepatoloq Tofiq Əkbərov Türkiyədə XV Beynəlxalq Hepatoloji Konqresdə iştirak edib  
Şəki Şəhər İcra Hakimiyyəti başçısının müavini onkoloji xəstəlikdən vəfat edib
Həyat yoldaşına böyrəyini bağışladı
Rəşad Mahmudov Lənkəranda Ümummilli Lider Heydər Əliyevin 101 illiyinə həsr olunmuş elmi seminarda çıxış edib
 Tibb Müəssisələrinin Akkreditasiyası və Keyfiyyətə Nəzarət Mərkəzi yaradılır - Fərman
 Doğuş prosesini təcili tibbi yardım avtomobilində idarə edən tibb işçiləri təltif olunublar   
Estetik cərrahiyyə və kosmetoloji sahədə qanun pozuntularına yol verən 9 klinika rəhbərliyi məsuliyyətə cəlb olunub
Sumqayıtda tədbir: “Azərbaycan səhiyyəsinin inkişafı Heydər Əliyevin adı ilə bağlıdır” 
Ordubad Rayon Uşaq Xəstəxanasında məktəb şagirdləri üçün tibbi aksiya təşkil olunub