Gənclik və gözəllik vitamini də adlandırılan B2 vitamini orqanizmin yaşaması və ahəngdar inkişafı üçün insanların ehtiyac duyduğu ən vacib vitaminlərdən biri hesab olunur.
Aztibb.az "Uçitelskaya qazeta"ya istinadən xəbər verir ki, bu vitamin biokimyəvi prosesləri idarə etməyə, qida maddələrinin enerjiyə çevrilməsinə kömək edir, maddələr mübadiləsini sürətləndirir, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır və zehni geriliyin qarşısını alır.
B2 vitamininin daha nə üçün lazımdır?
1912-ci ildə biokimyaçı Kazimierz Funk tərəfindən kəşf edilən B2 vitamini əsas maddələr qrupuna daxil olan səkkiz B vitaminindən biridir. Qidanın seriya nömrəsi onun ikinci dəfə kəşf edildiyini göstərir. Mövcud olduğu müddətdə elm adamları bu elementin insan orqanizmi üçün nə qədər vacib olduğunu müəyyən edə biliblər.
Suda praktiki olaraq həll olunmayan B2 vitamininin taleyi tamamilə onu dərhal məhv edə bilən işıqdan asılıdır.
Vitamin B2 tərəvəz, süd məhsulları, balıq, göbələk və digər qidalarda olan piqmentdən başqa bir şey deyil.
Bədənə qida ilə daxil olmaqla yanaşı, bağırsaq mikroflorasında sintez olunur.
B2 vitamini çatışmazlığı insanlar üçün onun çatışmazlığı qədər təhlükəlidir.
Gözəllik vitamini adlanan B2 vitamini və ya Riboflavin dərini cavan saxlayır. Riboflavin demək olar ki, bütün əsas metabolik proseslərdə iştirak edir. B2 dəmirin udulmasına kömək edir.
Vitamin B2 maqneziumla birlikdə toxuma tənəffüsünü tənzimləmək üçün lazım olan fermentləri əmələ gətirir.
Migren və baş ağrılarının qarşısını alır. Stressi aradan qaldıra və miqrenlərə kömək edən sinir sistemindəki iltihabı azalda bilir.
Xərçəngin inkişaf riskini azaldır. Bir araşdırmada elm adamları kifayət qədər riboflavin qəbul edən insanların kolon xərçəngi riskinin daha az olduğunu müəyyən ediblər.
Görmə qabiliyyətini qoruyur. Riboflavin həm uşaqlara, həm də yaşlılara lazımdır. Xüsusilə kataraktaya meylli olanlar üçün vacibdir.
Vitamin bədən tərəfindən dəmirin sorulmasına kömək edir və bununla da anemiyanın qarşısını alır.
Bəzən yalnız pəhriz kifayət olmur. Bu hallarda pəhriz əlavələrindən danışa bilərik. Hamilə qadınlar və uşaqlarda B2 vitamini çatışmazlığı səbəbindən anemiya riski artır.
Gündəlik nə qədər vitamin B2 lazımdır?
Bu dəyərli qidaya olan gündəlik tələblər yaş, cins, hamiləlik və sağlamlıq vəziyyətindən asılıdır.
Tövsiyə olunan gündəlik doza milliqramla (mq) ölçülür. Kişilərə gündə 1,5-2,0 mq vitamin lazımdır. Qadınlar - 1,3 ilə 1,8 mq arasında. Hamiləlik dövründə gündəlik doz 3 mq-a qədər artır.
Hansı qidalarda B2 vitamini var?
Alimlər Riboflavinin əsas mənbələrinin ət və taxıl və çörək kimi qida maddələri ilə zənginləşdirilmiş qidalar olduğunu deyirlər.
Bu məhsullar qiymətli vitaminlər ehtiva edir:
- Badam, qoz-fındıq.
- Mal əti və donuz əti, toyuq döşü, sakatat.
- Süd və süd məhsulları (qatıq, pendir).
- Yumurta.
- Yağlı dəniz balığı.
- Paxlalılar (lobya, noxud, noxud).
Riboflavin yarpaqlı tərəvəzlərdə – ispanaq, kahı və s.olur. Bundan əlavə, göbələk də B2 vitamini mənbəyi ola bilər.
Bu yazının məqsədi müxtəlif vaxtlarda və müxtəlif ölkələrdə edilən kəşflər haqqında məlumat verməkdir. Dərmanların, pəhriz əlavələrinin və ənənəvi tibbdə istifadə olunan məhsulların qəbulu ilə bağlı bütün tədbirlər həkimlərlə razılaşdırılmalıdır.