Palma yağı dünyanın hər yerində istifadə olunur. Üstəlik, tibb ictimaiyyəti və elm adamları bu bitki mənşəli məhsulun heç bir zərərinin olmamasından açıq şəkildə danışırlar.
Aztibb.az pravda.ru-ya istinadən xəbər verir ki, məsləhətçi diyetoloq Aleksey Kabanov palma yağı ilə bağlı mənfi fikirlərin mif olduğunu bildirib.
Palma yağı faydalıdır, ya zərərli?
“Bir çox araşdırma palma yağının təhlükəsizliyini göstərir. Bundan əlavə, palma yağı E vitamini, antioksidanlar və mikroelementlərin qiymətli mənbəyidir. İmmuniteti yaxşılaşdırır, beyin və ürək-damar sisteminin işini dəstəkləyir”, ¬- diyetoloq qeyd edib.
Palma yağında doymuş və doymamış yağlar var. Üstəlik, palma yağında kərə yağı və ya hindistan cevizinə nisbətən daha az miqdarda doymuş yağ var.
"Qidalanmada tarazlıq vacibdir və bitki yağlarının istifadəsi də istisna deyil. Yadda saxlamaq lazımdır ki, doymuş yağların ümumi gündəlik kalori miqdarı pəhrizin 30%-dən çox olmamalıdır. Yağlı donuz əti və ya kərə yağı ilə diqqətli olun”, - ekspert vurğulayıb.
Palma yağının əsas komponenti palmitik turşudur. Hüceyrə əmələ gəlməsi prosesinə daxildir və ana südünün bir hissəsidir. Üstəlik, bu unikal və əvəzolunmaz bir komponentdir. Palma yağından palmitik turşu alınır.
Şirniyyat və çörəkçilik sənayesində zərərli trans yağları əvəz etmək üçün palma yağı istifadə olunur. Palma yağı yarı bərk konsistensiyaya malikdir, bu bəzi məqsədlər üçün təhlükəsiz və idealdır.
"Bir neçə il əvvəl siçanlar üzərində eksperiment aparılıb. Bu təcrübə zamanı gəmiricilər 4,5 ay müddətində palma yağı və trans yağlarla qidalanıb. Palma yağı qəbul edən siçanlar özlərini yaxşı hiss ediblər.
Tədqiqat zamanı gəmiricilərin orqanizmindən sınaq antioksidanı kimi buraxılan hidrogenin səviyyəsi ölçülüb. Xurma yağında hidrogen çox miqdarda sərbəst buraxılıb ki, bu da yağın orqanizmə müsbət təsirindən xəbər verir.
Bu təcrübədə trans yağların təsiri açıq şəkildə mənfi idi.
Bu gün trans yağların istifadəsi bütün dünyada qadağandır. Qaydaya görə, insan istehlakı üçün nəzərdə tutulan yağların tərkibində trans yağların miqdarı 2%-dən yuxarı olmamalıdır.