Bir çox tərəvəz və meyvənin qabığının insan sağlamlığı üçün faydalı olduğuna inanılır, amma əslində bu həmişə belə deyil və qaydadan istisnalar var.
Aztibb.az “Planet Today” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, diyetoloq İrina Mansurova bununla bağlı nümunəyə diqqət çəkib:
“Məsələn, manqonu soymaq daha yaxşıdır, əks halda allergiyaya səbəb ola bilər. Bu meyvənin qabığı polifenollar, karotenoidlər, lif və vitaminlərdə yüksək olsa da, tərkibində pestisidlər və toksik maddə urushiol ola bilər. Bundan əlavə, çox dadlı deyil. Prinsipcə, bir çox ekzotik meyvənin qabığı təhlükəli ola bilər, ona görə də hər halda onu soymaq yaxşıdır”.
Qeyd edib ki, xiyarın qabığı insanadır, zərər verməyəcək. Bu tərəvəz həzm üçün vacib olan liflə və ürəyin işini dəstəkləyən kaliumla zəngindir, həmçinin qan laxtalanmasının qarşısını alır, qəbizlikdən qoruyur və görmə qabiliyyətinə və sümüyə müsbət təsir göstərir.
Üzüm də soyulmadan yeyilməlidir, çünki tərkibində ən yüksək antioksidant konsentrasiyası və resveratrol, yəni təbii antibiotik var.
Badımcan haqqında danışan mütəxəssis onun qabığında flavonoidlər, lif və maqnezium olduğunu qeyd edib. Tərəvəzləri bənövşəyi edən antosiyaninlər isə xolesterinin səviyyəsini azaldır. Onlardan biri olan nasunin oksidləşdirici stressi azaldır və hüceyrələri zədələnmədən qoruyur.
Alma qabığı da çox faydalıdır: A və C vitaminləri ürəyə müsbət təsir edir və allergik təzahürləri aradan qaldırır. Bundan əlavə, bu meyvələr qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırır. Ancaq mədə xorası olan insanlar üçün almaları kəsmək və ya bişirmək daha yaxşıdır.