2-ci tip diabetiniz varsa, az yağlı və ya yağsız süd məhsulları istehlak etməlisiniz. Onlar daha az doymuş yağ ehtiva edir və buna görə də qan şəkərinə nəzarət və ümumi sağlamlıq üçün daha yaxşıdır.
Aztibb.az "Medikforum"a istinadən xəbər verir ki, ailə həkimi Tatyana Zaxarova süd məhsullarının şəkər tərkibini yoxladığınızdan əmin olmağı və mümkün olduqda şəkərsiz variantları seçməyi tövsiyə edib. Badam, soya və ya yulaf ezmesi kimi bitki mənşəli südlərin alternativləri ola bilər, lakin zülal tərkibinə görə yoxlanılmalıdır".
Süd və süd məhsulları kalsium, D vitamini və yüksək keyfiyyətli protein kimi mühüm qida maddələrinin mənbəyidir. Bu qidalar sümük və əzələlərin formalaşması, eləcə də vücudunuzdakı bir çox digər funksiyalar üçün vacibdir. Ancaq 2-ci tip diabetiniz varsa, qan şəkərinizi nəzarət altında saxlamaq üçün diqqət etməli olduğunuz bir neçə məqam var.
"Bitki mənşəli südlər çox vaxt inək südündən daha az protein ehtiva edir. Şəkər əlavə etməmək üçün şəkərsiz növləri seçin. Hansı südü seçməyinizdən asılı olmayaraq, həddindən artıq porsiya qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər. Porsiyalarınıza nəzarət etməyinizə əmin olun və sizin üçün optimal miqdarı müəyyən etmək üçün diyetoloq və ya qidalanma mütəxəssisi ilə məsləhətləşin", - deyə həkim vurğulayıb.
Qeyd edək ki, 2-ci tip diabet bir sıra amillərin birləşməsi nəticəsində yarana bilər:
- Artıq çəki və ya piylənmə,
- Fiziki fəaliyyətin olmaması,
- Genetik amil və ailə tarixi.