Oruc tutan insanlar köp problemi ilə qarşılaşmamaq üçün nə etməli? - Diyetoloqdan TÖVSİYƏLƏR
20.04.2022 09:40
Ramazan ayında qidalanma digər aylardan fərqliliyi gündəlik normada 3 dəfə qida qəbulunu 2 dəfəyə keçməsidir. Bu da 16 -17 saat açlıqla əlaqəli olaraq gündəlik aldığımız enerjinin az olması və su balansının miqdarı azalır. Nəticədə maddələr mübadiləsi yavaşlayır. Aclıq əsnasında insulin miqdarı artır və yeməyə başladığımızda insulin cavabı yüksək olur. Uzun müddətdə ac olduğumuzda yağ depolanmağa meyilli olur. Ramazan ayında qidalanma balansı düzgün şəkildə olmalıdır.Bu ayda kilo vermə çox olur amma bu həmişəlik olmur. Tez müddıtdə verilən kilo geri alınır.
 
Aztibb.az xəbər verir ki, Mərkəzi Gömrük Hospitalının uzman həkim diyetoloqu Məlahət Kərimova “Həkim məsləhəti” rubrikasında “Ramazan ayında qidalanma” mövzusunda ətraflı məlumat verərkən belə deyib.
 
Həkim bildirib ki, oruc sırasında baş agrısı, halsızlıq, köp, həzm sistemi və böyrək problemləri ola bilər. Buna görə Ramazan menyusuna diqqət edilməlidir. Əsas olaraq maye balansı nəzarətə alınmalı və iftar və imsak arasında maye balansını tənzimlənməlidir. Gün ərzində 2-2,5 litr su istifadə edilməlidir. Yetərli maye qəbul edilmədiyində vücut maye balansı azalır, su-duz balansı pozulur və yuxululuq, qan təzyiqinin düşməsi, mədə ağrısı, həzm sistemində problemlər ortya çıxar.
 
Ramazan ayında qan şəkərini sürətli artıran,qlisemik indeksi yüksək qidalarda uzaq durmalı. İftar və imsaqda un və un məhsullarından (bulka, düşbərə,x əngəl və s.) hazırlanılan qidalardan istifadə edilməməlidir. Bu qidalar köp, həzimsizlik, qan şəkərinin yüksək artımı kimi sağlıq problemlərinə yol açır. Bəzən insanlar imsaka qalxmırlar və ya gecə yatmadan əvvəl yetərincə qidalanıb və imsaqa qalxıb su içirlər. Bu da aclıq saatının çox olması, halsızlıq, baş ağrılarına, mədə turşuluğunun artmasına səbəb olar.
 
İmsakda həzm sistemin yavaşladan qida dəyərləri yüksək olan yeməklərdən istifadə edilməlidir. Şirniyyatlardan uzaq durmalı, duzlu yeməklərdən, qızardılmış qidalardan uzaq durmaq lazımdır. 16-17 saat aclıq zamanı iftarda tez bir zaman içərisində qidalanmamalıyıq ki, köp kimi problemlərlə qarşılaşmayaq. Karbonhidrat, potasyum və maqnezumdan zəngin olan Xurma ilə başlamaq daha məsləhətlidir.
 
Daha sonra 1 orta boy kasa şorba və 1 dilim kəpəkli çörəklərdən istifadə edilməlidir. Sonra qidalnmağa 20 dəqiqə fasilə verilməli və digər yeməklərə keçmək lazımdır. İfatrdan sonra gəzinti etmək həzm sistemində böyük rolu var. Kofe, qazlı içkilərdən imtina edilməli. Meyvə iftar və imsak arasında tükətilməli,100 qrama qədər dondurmadan istifadə etmək olar.
ÇOX OXUNANLAR
Mərkəzi Klinikada 1 günlük, çəkisi 2800 qr olan körpə üzərində ağır əməliyyat icra edilib
Sağlamlıq haqqında tibbi arayışı elektron formada necə əldə etmək olar?
 Almaniyadan dəvət olunmuş ortoped-travmatoloq Diaqnoz Tibb Mərkəzində pasiyentləri ödənişsiz qəbul edir   
Səhiyyə naziri elektron reseptlə bağlı əhaliyə çağırış edib  
“Böyrək xəstəliklərinin diferensial diaqnostikası” adlı kitab işıq üzü görüb
YAP Xətai rayon təşkilatının Diaqnoz Tibb Mərkəzində yeni ərazi partiya təşkilatı yaradılıb
Quba RMX-da ağacəkmə aksiyası: 200-ə yaxın müxtəlif növ dekorativ ağaclar əkilib
 Qobustan Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında göz əməliyyatlarının icrasına başlanılıb   
TƏBİB Strateji inkişaf departamentinə böyük məsləhətçi vəzifəsi üzrə vakansiya elan edir
Şəki Şəhər İcra Hakimiyyəti başçısının müavini onkoloji xəstəlikdən vəfat edib
Şəki Rayon Mərkəzi Xəstəxanası vakansiyalar elan edir
Mərkəzi Gömrük Hospitalının yüksəkixtisaslı təcili yardım həkimi - Füzuli Abışov
Suraxanı Tibb Mərkəzinin terapevti Növrəstə Musayeva - Həkimlərimizi tanıyaq!
AQTİ işə qəbul elan edir