Qidaları iştaha açan və göz oxşayan etmək üçün istifadə edilən rəngləndiricilərin sağlamlığa təsiri uzun müddətdir müzakirə olunan mövzudur.
Aztibb.az “TRT Haber”ə istinadən xəbər verir ki, qanun çərçivəsində istifadə olunmayan məhsullar sağlamlığa ziyan vurur. Bu vəziyyətdən ən çox təsirlənənlər uşaqlardır.
Rəngarəng konfetlər, tortlar və içkilər, rəfləri bəzəyən rəngarəng yeməklər hər yaşdan insanı özünə cəlb edir. Məhsulları bu qədər cəlbedici edən "qida boyası" kimi tanınan rəngləndiricilərdir.
Bu rəngləndiricilərin bir çoxu qanuni tənzimləmələr çərçivəsində qidalara daxildir. Əsl problem qidalarda göstərilən standartlara uyğun olmayan rəngləndiricilərdir.
Qida sənayesində qida boyaları qida birləşmələrinə təbii (kök yağı, çuğundur tozu və s.) və sintetik (tartrazin, xinolin sarısı və s.) kimi əlavə edilir. Təbii ki, qida boyalarının tərkibinə daxil olmayan, bəzən imitasiya və saxtakarlıq məqsədilə istifadə edilən, və ucuz olan müxtəlif maddələr əhalinin sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaradır.
Bununla belə, bu qeyri-qanuni zəhərli maddələr xərçəngə və ölümə səbəb ola biləcək ictimai sağlamlıq nəticələri yaradır. İstehlakçılar üçün rəngləndiricilərlə bağlı problem qeyri-qanuni olaraq onların təhlükəsiz dozalarının aşılması, bilinməməsi və ya qida sənayesində digər saxta rəngləndiricilərdən istifadə edilməsidir.
Uşaqlar qida boyalarının yaratdığı sağlamlıq təhlükələrinə ən çox məruz qalan qruplardır. Tədqiqatlar göstərir ki, uşaqlar qidalandırıcı təbii qidalardan çox, yüksək kalorili, qida dəyəri az olan, əlavələr olan, ya da süni ətirli içkilər və qəlyanaltı məhsulları olan, parlaq rəngdə işlənmiş qidalara üstünlük verirlər.