
Yeni bir araşdırma, sadəcə qaynar suyun demək olar ki, bütün mikroplastikləri sudan çıxara biləcəyini müəyyən edib.
Aztibb.az “Doctor Piter” portalına istinadən xəbər verir ki, bu nəticəyə çinli tədqiqatçılar gəliblər.
Elə insanlar var ki, qaynadılmış su içməyi sevmirlər. Bəziləri hətta onu ölü adlandıraraq, qaynar suyun bütün faydalarını itirdiyini izah edirlər.
Bu arada, qaynama kran suyunda nəinki zərərli bakteriyaları öldürür, həm də məlum olub ki, mikroplastikləri də məhv edir.
"Qaynar su 0,1 ilə 150 mikrometr arasında dəyişən polistirol, polietilen və polipropilen hissəciklərinin ən azı 80%-ni təmizləyə bilər", - alimlər bildirib.
Mexanizm belə işləyir
Su qaynayan zaman onun tərkibindəki kalsium bikarbonat həll olunmayan kalsium karbonata (CaCO3) (bizdə əhəng kimi tanınır) çevrilir, bu da qabıq əmələ gətirərək plastik hissəcikləri örtür. Başqa sözlə, plastik əhənglə birlikdə çaydanın dibinə çökür.
Alimlər sadəcə suyu 90 dərəcəyə qədər qızdırmağa çalışıblar. Plastikin bir hissəsi çaydanın dibinə çöksə də, qaynama ilə eyni effekti əldə etmək mümkün olmayıb.
Nəticə yalnız temperaturdan deyil, həm də suyun sərtliyindən təsirlənib. Fakt budur ki, sərt suda daha çox mikroplastikləri çıxarmağa imkan verən yüksək kalsium bikarbonat konsentrasiyası var. Yumşaq suda daha az kalsium bikarbonat var, buna görə də qaynar mayedən mikroplastiklərin yalnız 25 faizini çıxarır.














