Həkim: Kolbasa istehlakı şüurlu olmalı və bütün zəruri qida təhlükəsizliyi standartlarına uyğun istehsal edilməlidir
08.11.2023 09:34

Kolbasa ən məşhur qida məhsullarından biridir. Bununla belə, kolbasanın orqanizm üçün nə qədər faydalı və ya zərərli ola biləcəyi ilə bağlı çoxlu mübahisələr və müzakirələr var.

Aztibb.az life.ru-ya istinadən xəbər verir ki, cərrah Aleksandr Umnov kolbasa yeməyin verə biləcəyi mümkün zərərlərindən danışıb.

Aleksandr Umnovun təqdim etdiyi əsas arqumentlərdən biri kolbasanın tamamilə ət məhsulu olmaması ilə bağlıdır.

Qeyd edib ki, istehsalçılar məhsulun ömrünü uzatmaq və dadını yaxşılaşdırmaq üçün onun istehsalı zamanı tez-tez nitratlar və kanserogenlər əlavə edirlər.

Nitratlar bakteriya böyüməsinin qarşısını almaq və kolbasanı təzə saxlamaq üçün istifadə edilə bilər. Lakin çox miqdarda istehlak edildikdə bədənə mənfi təsir göstərir. Bəzi tədqiqatlar nitratları mədə və bağırsaq xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirirlər.

Bundan əlavə, Aleksandr Umnov onu da qeyd edib ki, çox vaxt kolbasa istehsalı üçün fermalarda qeyri-təbii şəraitdə yetişdirilən heyvanların ətindən istifadə olunur. Heyvanlar süni yemlə qidalanır, tərkibində antibiotiklər ola bilər. Bu, heyvanlarda antibiotiklərə davamlı mikroorqanizmlərin yaranmasına səbəb ola bilər. Əgər belə ət kolbasaya daxil olarsa, onun istehlakı bu mikroorqanizmlərin insanlara keçməsinə yol açır.

Bununla belə, qeyd etmək lazımdır ki, Aleksandr Umnovun kolbasa ilə bağlı mövqeyi hər kəsin nöqteyi-nəzərini ifadə etmir. Bu məhsulun obyektiv mənzərəsini əldə etmək üçün digər rəyləri və elmi araşdırmaları nəzərə almaq vacibdir. Əksər ölkələrdə kolbasa istehsalını və keyfiyyətini tənzimləyən ciddi qaydalar və standartlar var ki, bu da sağlamlıq risklərini minimuma endirməyə kömək edir.

Ümumiyyətlə, kolbasa istehlakı şüurlu olmalı və bütün zəruri qida təhlükəsizliyi standartlarına uyğun istehsal olunan keyfiyyətli məhsullara üstünlük verilməlidir. Sağlam həyat tərzini qorumaq üçün kolbasa, xüsusilə emal edilmiş və hisə verilmiş kolbasa istehlakını məhdudlaşdırmaq və pəhrizinizə daha çox təzə meyvə, tərəvəz və yağsız protein mənbələri daxil etmək tövsiyə olunur. Qidalanmaya sağlam və balanslaşdırılmış yanaşma və kolbasaların orta istehlakı insanlara öz sağlamlıqları və qidalanmaları ilə bağlı əsaslandırılmış qərarlar qəbul etməyə kömək edəcək.

Səadət Abdullayeva
Müəllifin digər yazıları
ÇOX OXUNANLAR
Mərkəzi Klinikada 1 günlük, çəkisi 2800 qr olan körpə üzərində ağır əməliyyat icra edilib
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
Hidrogen xərçəng də daxil olmaqla geniş spektrli xəstəlikləri müalicə edə bilər
 Almaniyadan dəvət olunmuş ortoped-travmatoloq Diaqnoz Tibb Mərkəzində pasiyentləri ödənişsiz qəbul edir   
Səhiyyə naziri elektron reseptlə bağlı əhaliyə çağırış edib  
Ağcabədi Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının kardioloqu - İlqar Quliyev
 Quba Regional Perinatal Mərkəzinin komandası 28-ci həftəsində doğulan körpənin həyatını xilas edib   
Endokrinoloq mühüm elementi olan “xərçəng əleyhinə” menyu təqdim edib
Şəki Şəhər İcra Hakimiyyəti başçısının müavini onkoloji xəstəlikdən vəfat edib
 Qobustan Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında göz əməliyyatlarının icrasına başlanılıb   
Həyat yoldaşına böyrəyini bağışladı
“Vaksinasiyaya Dəstək” layihəsi çərçivəsində Şəki şəhər Ailə Sağlamlıq Mərkəzində 70-ə yaxın uşaq peyvənd olunub
Musa Abbasov: “Yenidən transplantasiya əməliyyatlarına başlayacağıq”  
Ürək qüsurlarının diaqnostikası və müalicə yolları