Dondurulmuş qida istifadə edirsinizsə, BUNLARI BİLMƏLİSİNİZ!
08.10.2021 10:25
Gərgin iş rejimi səbəbiylə, bir çoxlarının yemək hazırlamağa vaxtı qalmır və bu halda köməyə dondurulmuş qida gəlir. Çünki dondurulmuş qidanın hazırlanması çox tezdir. Bəs necə edək ki, bu qida sağlamlığımıza zərər verməsin?
Aztibb.az xəbər verir ki, bu barədə həkim-endokrinoloq Fərhad Burzu maarifləndirici məlumat paylaşıb.
Həkim bildirib ki, Cleveland dietoloqlarının dondurulmuş qida ilə bağlı hazırladığı 8 əsas məsləhətə riayət edərək, sağlamlığını qorumaq olar:
- Qidanın tərkibi önəmlidir. İlkin olaraq aldığınız dondurulmuş qidanın “içindəkiləri” hissəsini diqqətlə oxuyun. Əgər içindəkiləri ən az 7 növ məhsuldan ibarətdirsə, demək həqiqi məhsul yemək şansınız artır və bu qidanın tərkibində kanserogen, konservant, əlavə qida olma ehtimalı azalır.
- Qidanızı lazımi məhsullarla tamamlayın. Sağlam yemək adlandırdığımız qida ət və müxtəlif tərəvəzlərlə zəngin olmalıdır. Əgər əldə etdiyiniz dondurulmuş qidada bunlardan hər hansı yoxdursa, o zaman yemək zamanı mütləq əlavə edib qidalanın.
- Tam taxıllı qidaları seçin. Yeməklərinizdə 100% tam taxıllı məhsullara üstünlük verin. Tam taxıllı məhsullar olmadıqda, siz bunları paxlalılar sinfindən olan məhsullarla (noxud, lobya, mərci və s.) əvəz edə bilərsiniz.
- Dondurulmuş qida seçərkən həm tərkibinə, həm də kaloriyasına diqqət etmək lazımdır. Xüsusilə arıqlamaq istəyənlər buna diqqət etməlidir, çünki dondurulmuş qida çox hallarda yüksək kalorili olur.
- Liflə zəngin qida. Lif çox faydalı qida maddəsidir. Lifli məhsulların qəbulu həzm sistemini asanlaşdırır və uzun müddətlik toxluq hissi verir. Qeyd edək ki, dondurulmuş və emala məruz qalmış yeməklərin çoxunda liflər olmur. Gün ərzində almalı olduğumuz lif miqdarı 25-35 qramdır. Bu səbəbdən dondurulmuş qida qəbul edirsinizsə, yanında tərəvəzlərdən kök, kələm istifadəsini unutmayın.
- Nişastaya diqqət edin. Çalışın tərkibində yalnız nişasta olan yeməklərdən istifadə etməyəsiniz. Bunlara misal olaraq, ağ undan hazırlanmış makaron çeşidləri. Əgər bu tip yeməkləri həddindən çox istəyirsinizsə, o zaman boşqabın 1/3 hissəsi qədər olmalıdır. Digər 2 hissə tərəvəz salatı və zülalla zəngin məhsul olmalıdır (məsələn, qaynadılmış yumurta).
- Duz və doymuş yağların yeməklərə əlavəsinə diqqət edin. Dondurulmuş yeməklər həddindən artıq çox miqdarda doymuş yağ və natrium ilə zəngin olur. Misal olaraq, 1 paket dondurulmuş yeməkdə 700 qram natrium və 4-5 qram doymuş yağ olur. İstifadə edə biləcəyimiz maksimum doymuş yağ miqdarı 600 qram və natrium miqdarı 3 qramdır.
- Trans yağlara və şəkərə yox deyək. Dondurulmuş qidaların tərkibinə əlavə edilən çox miqdarda trans yağların və şəkərin sağlamlığınız üçün böyük təhlükə olduğunu unutmayın. Qeyd edək ki, bir çox “Sağlam qida“ adı altında satılan dondurulmuş yeməklərdə trans yağlar və həddindən çox miqdarda şəkər mövcuddur. Bu səbəbdən etiketin üstündəki böyük hərflərlə yazılan “Sağlam” sözünə aldanmayın, xırda hərflərlə yazılan tərkibini diqqətlə oxuyun. Çünki bəzən bu trans yağları və şəkəri kodlaşdırılmış adlarla yazırlar.
Bu bölməyə aid digər xəbərlər
“İqlim dəyişikliyinin əməyin mühafizəsi və sağlamlığına təsiri” mövzusunda tədbir
02.05.2024 | 08:33
Ürək qapağı əməliyyatından sonra nələrə diqqət edilməlidir?
30.04.2024 | 12:18
Ötən il Respublika Müharibə Veteranları Xəstəxanasında 3100-dən çox şəxsə stasionar xidmət göstərilib
28.04.2024 | 09:33
Respublika Klinik Xəstəxanasının Patoloji hamiləlik şöbəsində ekstragenital xəstəlikləri olan pasiyentlərə də xidmət göstərilir
27.04.2024 | 17:06
Bypass əməliyyatının göstəriş olduğu hallar
27.04.2024 | 13:22
Sağlam ürəyə gedən yol sağlam qidalardan keçir!
27.04.2024 | 12:40
ABŞ-da yaşayan kardioloq-cərrah Şapur Ənsari Nizami Muzeyinin qonağı olub
26.04.2024 | 15:36
Yenidoğulmuş uşağı necə çimizdirmək lazımdır?
26.04.2024 | 09:45
Burun əməliyyatlarından sonra düzgün nəfəsalma
25.04.2024 | 13:00
Təbii yolla qurudulan meyvələr daha faydalıdır
20.04.2024 | 10:10
ÇOX OXUNANLAR
Diyetoloq arıqlamaq üçün daha tez-tez gülməyi və əsnəməyi məsləhət görüb
29.04.2024 | 17:25
Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri
29.04.2024 | 09:15
Sümük bulyonu arıqlamağa kömək edir
29.04.2024 | 08:26
Həyata keçirdiyi hər bir proseduru dəqiqliyi ilə yoxlayan həkim - Nuranə Abbasova
23.04.2024 | 10:12
TƏBİB Bakı Baş Səhiyyə Mərkəzinin tabeliyində olan tibb müəssisələri üzrə vakant yerlər elan edir
25.04.2024 | 10:32
Nahidə Mahmudova Dövlət Gömrük Komitəsi Tibbi Xidmət İdarəsinin Mərkəzi Hospitalının rəis müavini təyin olunub
24.04.2024 | 11:11
Bakı Baş Səhiyyə Mərkəzinin tabeliyindəki tibb müəssisələrinə işçilər axtarılır
26.04.2024 | 10:59
2 nömrəli Bakı Baza Tibb Kolleci Həmkarlar İttifaqı Komitəsinin hesabat-seçki konfransı keçirilib
23.04.2024 | 10:01
Seminarda müasir ginekologiyada lazer texnologiyalarının rolundan bəhs olunub
23.04.2024 | 12:02
Dəmir çatışmazlığı ilə bağlı yaranan anemiya xəstəliyinin təbii yollarla müalicəsi
25.04.2024 | 09:51
Aynurə Əliyeva - Suraxanı Tibb Mərkəzinin psixoloqu
28.04.2024 | 17:01
Xankəndi şəhərindəki tibb müəssisəsində ilk körpə dünyaya gəlib
23.04.2024 | 17:28
Bundan sonra işə qəbul və sürücülük vəsiqəsi əldə etmək üçün tibbi arayışlar elektron olacaq
26.04.2024 | 11:59
ATU-da Ulu Öndərə həsr olunan konfrans keçirilib
24.04.2024 | 12:02
Səhiyyə Nazirliyi akademik Zərifə Əliyevanın 101 illiyi münasibətilə fleşmob təşkil edib
27.04.2024 | 14:38