Qan laxtalanmasının qarşısını almağın asan YOLU - TƏBİİ VASİTƏLƏR...
04.03.2021 12:00

Bəzi xəstəliklər qanın laxtalanma qabiliyyətinin çox olmasından əmələ gəlir. İnfarkt, insult, tromboflebit, venaların varikoz genəlmələri, babasil və s. kimi xəstəliklərin əmələ gəlməsinə qan laxtalanmasının yüksək olması səbəb olur.

 

Laxtalanmaya meyilli qanda asanlıqla tromblar əmələ gəlir. Trombların ürəkdə, beyin damarlarında tıxanıb qalması həmin nahiyəyə oksigenin getməməsinə səbəb olur. Tutulmuş nahiyəyə qanın işləməməsi orada oksigen çatışmazlığına səbəb olur və xəstəlik əmələ gəlir.

 

Buna görə də qanın laxtalanmasını nəzarətdə saxlamaq və laxtalanma sürətini azaltmaq lazımdır.

 

Qida rasionuna nəzarət edərək qanın laxtalanmasının qarşısını almaq olar.

 

Bu qidalar qan laxtalanmasının və tromb əmələ gəlməsinin qarşısını alacaq:

 

1. Gün ərzində ən azı 5-6 stəkan adi su için. Təbii su qan laxtalanmasının qarşısını alan vasitələrdən biridir.

 

2. Gündəlik rasionunuza zeytun və ya kətan yağı əlavə edin.

 

3. Alma sirkəsini suya qatıb için. Bu zaman 1 çay qaşığı sirkəni 1 stəkan ilıq suda həll edin.

 

4. Hər gün qidalarda zəncəfildən istifadə etmək qan laxtalanmasının qarşısını alır.

 

5. Hər gün qidanıza soğan və ya sarımsaq əlavə edin.

 

6. Limonlu su və ya limon şirəsi sıxılmış salatlar qanda tromb əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

 

7. Çuğundur şirəsi  və tünd şokolad qanı duruldur.

 

8. Balıq və balıq yağı qanın laxtalanmasının qarşısını alır.

 

9. Hər gün pomidor yemək və ya pomidor şirəsi içmək qanı duruldur.

 

10. Moruq, qara və ya qırmızı yemişan şirəsi, albalı, kinkan, çiyələk, böyrütkən yemək qan laxtalanmasının qarşısını alır. Bunun üçün hər gün bu meyvələrin birindən ən azı 200 qram yemək lazımdır.

 

 

Bu qidalar isə qanın laxtalanmasına səbəb olur:

 

* ət bulyonu

 

* kolbasa

 

* hisə verilmiş qidalar

 

* ağ çörək

 

* qaymaq

 

* itburnu

 

* banan və manqo  

 

* bəzi bitkilər pişikotu, gicirtkən, qarğıdalı saçağı, qırxbuğum, dazıotu və s.

 

Bu bitkilərin dəmləmələrini uzun müddət içdikdən sonra fasilə vermək və sonra yenidən qəbul etmək lazımdır.

 

Çoxlu miqdarda duzlu qida qəbulu, siqaret, sidikqovucular və hormonal preparatlar da qanın laxtalanmasına səbəb ola bilir.

ÇOX OXUNANLAR
Diyetoloq arıqlamaq üçün daha tez-tez gülməyi və əsnəməyi məsləhət görüb
Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri
Sümük bulyonu arıqlamağa kömək edir
Mərkəzi Klinikada 1 günlük, çəkisi 2800 qr olan körpə üzərində ağır əməliyyat icra edilib
Aynurə Əliyeva - Suraxanı Tibb Mərkəzinin psixoloqu
 Almaniyadan dəvət olunmuş ortoped-travmatoloq Diaqnoz Tibb Mərkəzində pasiyentləri ödənişsiz qəbul edir   
Səhiyyə naziri elektron reseptlə bağlı əhaliyə çağırış edib  
Şəkərli diabet xəstəliyinin əlamətləri nələrdir?  
“Böyrək xəstəliklərinin diferensial diaqnostikası” adlı kitab işıq üzü görüb
Həyata keçirdiyi hər bir proseduru dəqiqliyi ilə yoxlayan həkim - Məlahət Əzizova
YAP Xətai rayon təşkilatının Diaqnoz Tibb Mərkəzində yeni ərazi partiya təşkilatı yaradılıb
Salyanda göz müayinəsi aksiyası təşkil olunub
Psixoloq: Autizm sahəsində peşəkar mütəxəssislərin tədris prosesinə cəlb edilməsi mütləqdir - MÜSAHİBƏ
Quba RMX-da ağacəkmə aksiyası: 200-ə yaxın müxtəlif növ dekorativ ağaclar əkilib
Fizioterapevt və reablitoloqların ilk konfransı təşkil olunub