Zərərli vərdişlər xərçəngə tutulma riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Xərçəng çox vaxt genetik meyllə əlaqələndirilsə də, xərçəngin yaranmasında həyat tərzi əsas rol oynayır.
Aztibb.az xəbər verir ki, onkoloq, t.ü.f.d. “İzvestiya” nəşrinə hansı pis vərdişlərin xərçəngə səbəb ola biləcəyini deyib.
Beləliklə, siqaret çəkmək və spirtli içkilər içmək xərçəngə səbəb ola bilər. Tütün tüstüsünün tərkibindəki nikotin və digər maddələr orqanizmə kanserogen təsir göstərir.
Həkim qeyd edib ki, siqaret ağciyər, ağız, boğaz, yemək borusu və sidik kisəsi xərçənginin inkişafı üçün əsas risk faktorlarından biridir. Həddindən artıq spirt istehlakı yemək borusu, qaraciyər, boğaz, döş və digər orqanların xərçəngi ehtimalını artıra bilər. Alkoqol, tütün tüstüsünün tərkibində olanlar kimi digər maddələrin də kanserogen təsirini artıra bilər.
“Yağlı, qızardılmış qidalarda yüksək pəhriz, qırmızı ətin çox istehlakı və meyvə, tərəvəz və taxılkimilərin kifayət qədər qəbul edilməməsi yemək borusu, kolon, mədə və digər orqanların xərçəngi riskini artıra bilər. Pəhrizdə meyvə və tərəvəzlərin olmaması da xərçəngdən qorunmağa kömək edən vitamin və antioksidantların çatışmazlığına səbəb ola bilər.
"Artıq çəki və piylənmə döş, böyrək, qaraciyər, mədəaltı vəzi və bağırsaq xərçəngi də daxil olmaqla bir neçə növ xərçəngin inkişaf riskinin artması ilə əlaqələndirilir" deyə həkim xəbərdarlıq edib.
Oturaq həyat tərzi və fiziki fəaliyyətin olmaması kolon, döş və digər xərçənglərin inkişaf riskini artıra bilər. Günəşdən və ya solaryumdan gələn ultrabənövşəyi şüalara həddindən artıq məruz qalma dəri xərçənginə səbəb ola bilər.
“Yuxarıdakı amillərlə yanaşı, yuxusuzluq, xroniki stress və ətraf mühitin zərərli təsirlərindən düzgün qorunmamaq kimi pis vərdişlər də xərçəng riskini artıra bilər. Xərçəngin qarşısını almaq üçün sağlam həyat tərzi sürmək, pis vərdişlərdən uzaq olmaq və mütəmadi olaraq tibbi müayinədən keçmək tövsiyə olunur”, - deyə nəşrin həmsöhbəti yekunlaşdırıb.