Grand Clinic immunoreabilitasiya və profilaktik tibb klinikaları şəbəkəsinin diyetoloqu İrina Qromova bəzi ekspertlərin zərərli hesab etdiyi qidaların reytinqini tərtib edib.
Aztibb.az pravda.ru-ya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssis onların əslində balanslaşdırılmış pəhriz üçün niyə lazım olduğunu izah edib.
Qəhvə
Orta tündlükdə istehlak edildikdə, bu içki konsentrasiyanı artırır və immunitet sistemini gücləndirir. Qəhvə viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir və bəzi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır. Kontrendikasyonlar olmadıqda gündə üç fincana qədər qəhvə içə bilərsiniz.
Yağ
Çoxları onu "pis" xolesterinin mənbəyi hesab edir. Bununla belə, orqanizm hüceyrə membranlarının əmələ gəlməsi, D vitamini və steroid hormonlarının sintezi üçün heyvani yağlara normada ehtiyac duyur. Kişilər üçün gündə 30 q, qadınlar üçün isə 20 q-a qədər kərə yağı istehlak etmək faydalı hesab olunur.
Alkoqol
Kiçik dozalarda müsbət təsir göstərə bilər. Şərab spirti trombositlərin, fibrinogenin və aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin laxtalanmasını azaldır, qan təzyiqini, nəbzini normallaşdırır və koronar və periferik damarların diametrini genişləndirir. Kiçik dozalarda, hətta xəstəlikdən sonra sağalma dövründə şərab içmək tövsiyə olunur.
Süd
Bu məhsul laktaza çatışmazlığı və süd zülalına - kazeinə qarşı dözümsüzlük (allergiya) olan bəzi insanlar üçün pəhrizdən xaric edilir. Hər kəs üçün bu içki faydalıdır. Tərkibində asanlıqla həzm olunan protein, həmçinin A, E, D vitaminləri və bir çox mikroelementlər var.