Aşağı kalorili süni dadlandırıcı "ksilitol" infarkt və insult yarada bilər
08.06.2024 14:49

Alimlər "ksilitol" adlanan aşağı kalorili süni dadlandırıcının infarkt və insult yarada biləcəyini aşkar ediblər.

 

Aztibb.az bu barədə medimagazin.com.tr-yə istinadla xəbər verir.

 

“European Heart Journal”da dərc olunan araşdırmaya görə, tədqiqatçılar 2004-2011-ci illər arasında ürək xəstəliyindən müalicə olunan xəstələrin 1157 qan nümunəsini və ürək xəstəliyi riski yüksək olan 2100 nəfərin qan nümunələrini araşdırıblar.

 

Tədqiqatçılar saqqız və diş pastası kimi bir çox məhsulda istifadə edilən süni dadlandırıcı "ksilitol"un qanın daha asan laxtalanmasına səbəb ola biləcəyini təyin ediblər, laxtalanmanın ürəyə çatdıqda infarkt yarada biləcəyini aşkarlayıblar.

 

Araşdırma qrupundan Dr. Stanley Hazen CNN-ə verdiyi açıqlamada, piylənmə və diabet kimi xəstəlikləri olan insanların istifadə etdiyi "ksilitol"un ölümcül nəticələrə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.

ÇOX OXUNANLAR
Xəstələrin göz nurunun qayğısına qalan oftalmoloq - Gülnar Mirzəyeva
Bədəndə qaşınmalar qaraciyərdən ola bilərmi?
 Azərbaycan tibb elminə ağır itki üz verib   
Silahlı Qüvvələr Gününə həsr olunmuş tədbir:
Ömrünün 38 ilini Göyçay Rayon Mərkəzi Xəstəxanasına bağlayan peşəkar həkim - Xuraman Atakişiyeva
Qobustanda Silahlı Qüvvələr Günü ilə əlaqədar aksiya: 50-dən artıq şəhid ailəsi, qazi və müharibə iştirakçısı müayinə olunub
“Risk kommunikasiyası və icmalarla iş – infodemiyanın idarə olunması üzrə planın hazırlanması” mövzusunda təlim baş tutub
Patoloji sarılıq körpələrdə təcili müalicə olunmalıdır - MÜSAHİBƏ
Ölkəmizdə ilk dəfə icbari tibbi sığorta ilə STA-MCA Bypass əməliyyatı uğurla həyata keçirilib
Tərtərin Bəyimsarov kəndində aztəminatlı ailələrə tibbi xidmət göstərilib
Bərdə RMX-da klinik protokolların tətbiqinə dair təlim keçirilib
Narkomaniya və Narkobiznesə qarşı Beynəlxalq Mübarizə Gününə həsr olunan maarifləndirici tədbir keçirilib
6 aylıq körpə təcili tibbi yardım briqadası tərəfindən Gəncədən Bakıya hospitalizasiya olunub