Peçenye sağlam qida məhsulu deyil - Diyetoloq izah etdi
09.11.2023 09:16

Peçenye adi bir qəlyanaltı yeməyidir və rahat qablaşdırma, uzun saxlama müddəti və soyuducuya ehtiyac olmaması onu məktəblilər, eləcə də asan yemək axtaran hər kəs üçün cəlbedici seçim edir.


Aztibb.az “Arqumentı i faktı” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bununla belə, diyetoloq Tatyana Solntsevanın sözlərinə görə, bütün üstünlüklərinə baxmayaraq, peçenye sağlam qida məhsulu deyil.


Həkimlər və diyetoloqlar daha çox peçenye və digər qənnadı məmulatlarına diqqət etməyi tövsiyə edirlər, çünki onların tərkibində çoxlu arzuolunmaz maddələr var.


Tipik olaraq, peçenye ağ un, şəkər və yağdan hazırlanır. Ağ un və şəkər bədənə yük yarada bilən yüksək səviyyədə karbohidratların mənbəyidir. Şəkər həmçinin qan şəkərinin səviyyəsinin dəyişməsinə səbəb ola və diabet kimi metabolik xəstəliklərin inkişaf riskini artıra bilər.


Peçenye ilə bağlı əsas problemlərdən biri məhsulun saxlama müddətini artırmaq üçün tez-tez əlavə edilən hidrogenləşdirilmiş yağların tərkibidir. Hidrogenləşdirilmiş yağların tərkibində çox sağlam olmayan yağlar olan trans izomerlər var. Bir çox təşkilatlar, o cümlədən Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı bu cür komponentləri qidadan xaric etməyə çağırır, çünki onlar ürək-damar xəstəliklərinin, xərçəngin və digər ciddi sağlamlıq problemlərinin inkişafına səbəb ola bilər.


Qidada trans yağların minimum miqdarına qəbul etmək və hətta onları pəhrizdən tamamilə çıxarmaq tövsiyə olunur.


Belə ki, peçenye rahat və asan qəlyanaltı olsa da, tərkibində ağ un, şəkər və yağlar, o cümlədən trans yağlar olduğuna görə onların istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır.


Minerallar, vitaminlər və liflər də daxil olmaqla sağlam qidaları ehtiva edən təzə meyvələr, qoz-fındıq kimi sağlam qəlyanaltı alternativlərini seçmək ən yaxşısıdır.

Nərgiz Qəhramanova
Müəllifin digər yazıları
ÇOX OXUNANLAR
 Gənc həkim Samux Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında işə başlayıb   
 Xalq yazıçısı Çingiz Abdullayev Mərkəzi Gömrük Hospitaldan evə buraxılıb
Hər gün ispanaq yeməyin FAYDALARI
Peşəkar həkimlərimizi tanıyaq! -  Tibb üzrə fəlsəfə foktoru Sədi Allahverdiyev
Pediatr Sevil Orucovanın məqaləsi:
Tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yazgül Abdıyevanı 50 illik yubileyi münasibətilə təbrik edirik!
Bu hallarda qırmızı ət zərərli və ya sağlam hesab edilir
 Qaranlığa qalib gələn təbib - Rəşad Mahmudov yazır...   
Regionlarda fəaliyyət göstərən peşəkar səhiyyə işçilərini tanıtmaqda davam edirik!
 6 yaşlı pasiyent üzərində cərrahi əməliyyat uğurla icra edilib   
 Naftalanda “Zirvələrə yüksələn zərif insan ömrü” adlı tədbir keçirilib   
Maarifləndirici tədbir: “Məişət zorakılığına yox deyək!” 
İcbari Tibbi Sığorta üzrə Dövlət Agentliyi İctimaiyyətlə əlaqələr şöbəsinə işçi axtarılır
Elmi-Tədqiqat Pediatriya İnstitutunda akademik Zərifə Əliyevaya həsr olunan konfrans keçirilib
Autizmdən əziyyət çəkən uşaqlar üçün təmənnasız müayinə və müalicə prosedurları həyata keçirilir - AKSİYA